Mikuláš

Mikuláš je první zátěžovou zkouškou v předvánočním období.

Většinou se nám (hlavně v rodinách s malými dětmi) sejde po Mikulášské nadílce doma velké množství sladkostí, které jsou z větší části velmi nekvalitní. Podívejte se na nutriční hodnoty čokoládových figurek, většina z nich nesplňuje množstvím kakaa kritéria pro název čokoláda a měly by se jmenovat pouze pochoutka. Mají vysoké procento tuku a cukru a navíc většina tuků v těchto sladkostech jsou nekvalitní ztužené rostliné tuky, které obsahují vysoké procento takzvaných  trans- kyselin (tuky s vysokým aterogenním potenciálen - způsobují kornatění tepen).

Jaké máme druhy čokolády?

  • Neslazená čokoláda: čistý čokoládový nápoj, též znám jako hořká nebo čokoláda na vaření. Je to nesmíšená čokoláda: mletá pražená čokoládová zrna bez přísad dávají silnou, hlubokou čokoládovou chuť do všech sladkostí, do kterých jsou přidána. I s přidaným cukrem jsou používané jako základ vrstvových dortů, koláčků, cukroví, keksů atd.
  • Tmavá čokoláda: čokoláda bez mléka jako přísady, někdy zvaná jako prostá čokoláda. V USA se oficiálně nazývá „sladká čokoláda“ a vyžaduje 15% koncentraci čokoládového moku. Evropské normy specifikují minimálně 35% kakaové sušiny.
  • Couverture: termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Populární druh čokolády Couverture používaný profesionálními cukráři a často prodáván v gurmánských a speciálních potravinových obchodech obsahuje ingredienty: Valrhona, Lindt, Coco Barry a Esprit des Alpes. Tyto čokolády obsahují vysoké procento čokoládového moku (někdy víc než 70 %) právě jako kakaové máslo, aspoň 32 – 39 %, jsou velmi tekuté po rozpuštění a mají výbornou chuť.
  • Mléčná čokoláda: čokoláda s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka. Předpisy EU vyžadují v mléčné čokoládě zastoupení nejméně 35% pevných složek kakaa.
  • Bílá čokoláda: cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek.
  • Ledová čokoláda: Druh čokolády, který je nutné před konzumací zchladit alespoň na teplotu cca 5 °C.

více o čokoládě se dočtete na Wikipedii zde

 

Zkuste dětem raději  Mikulášskou nadílku připravit z exotického a nesezóního ovoce, křížal a oříšků. Uvidíte, že z jahod v prosinci budou mít velikánskou radost!

nejznámější druhy exotického ovoce a návod jak ho konzumovat máte zde

A dospělí? Místo tvrdého alkoholu a chipsů  zkuste oslavit Mikuláše např. salátem s uzeným lososem a sklenkou suchého bílého vína. V tomto případě můžeme přijaté kalorie ospravedlnit nutriční hodnotou jednotlivých ingrediencí v salátu.

Salát s hruškami a lososem

lehčí varianta

4 porce 1 porce 1050 kJ

Ingredience

1 zralá hruška (cca 200 g), šťáva z 1 citrónu, 1 hlávka červené čekanky (cca 300 g), 100g plátků uzeného lososa, lístky rukoly. Zálivka: 1 čajová lžička dýňového oleje, 1pol. lžíce ml balzamikového octa, 1pol. lžíce medu, 1 pol. lžíce olivového oleje.

Příprava

Hrušky omyjeme, nakrájíme na plátky, ponoříme na chvíli do citrónové šťávy a osušíme. Důkladně omytou a vytřepanou červenou čekanku rozebereme na listy a nakrájíme na nudličky. Rozdělíme je na jednotlivé porce. Na salát pak položíme plátek hrušky a na něj růžičky vytvořené zarolováním plátku uzeného lososa. Nakonec salát zakapeme připravenou zálivkou a ozdobíme lístky rukoly.

Zálivka: Dýňový olej, balzamikový ocet a med smícháme a za stálého míchání přidáváme olivový olej.

původní plnotučný recept  je tady

 

 

 

Diskusní téma: Mikuláš

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.





Kontakt

MUDr. Hana Svobodová

+420605703856